top of page

Katja Gabriëls: “Tijdskrediet uitgebreid tot 4 jaar, ook voor de zorg voor kinderen”



Open Vld Kamerlid Katja Gabriëls lanceerde vanmiddag in de Kamer een oproep om in te zetten op flexibeler en werkbaar werk. “Alleen zo kunnen we de combinatie werk en gezin vergemakkelijken.” Ze verwees daarbij onder meer naar de uitbreiding van het tijdskrediet van 3 naar 4 jaar, ook voor de zorg voor kinderen.


De combinatie werk en gezin is een probleem waarmee vele mensen dagelijks worden geconfronteerd. “Ik kan er als mama van mee spreken. Mijn partij wil dat zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan, maar het werk moet ook werkbaar zijn zodat werk en gezin mekaar niet hoeven uit te sluiten. We zijn dan ook verheugd dat het regeerakkoord maatregelen bevat die de arbeidsorganisatie flexibiliseren”, aldus het liberale Kamerlid.


De nieuwe regering wil onder meer werk maken van glijdende arbeidsuren door middel van bijvoorbeeld schoolbelcontracten; thuis- en telewerk; het gemakkelijker omzetten van overuren in recup; de annualisering van de arbeidsduur; het invoeren van een loopbaanrekening; en de uitbreiding van het tijdskrediet van 3 naar 4 jaar, ook voor de zorg voor kinderen tot 8 jaar. Het liberale Kamerlid verwees daarnaast ook naar de 4 maanden ouderschapsverlof die beide ouders flexibel mogen opnemen tot hun kind 12 jaar is.


Gabriëls vroeg minister van Werk Peeters op welke manier hij de sociale partners wil betrekken bij het uitwerken van deze maatregelen. “Wanneer het advies van de partners niet eensluidend is, zal u dan zelf concrete knopen doorhakken?” Ze informeerde eveneens naar de timing inzake de hervormingen van het tijdskrediet. “Bovendien kunnen niet alleen mama’s van deze maatregelen gebruik maken, ook de zogenaamde bumperpapa’s kunnen dankzij deze voorstellen de zorg voor hun kinderen beter combineren met hun job. Zal u hen daarin stimuleren? En hoe?”


Minister Peeters herhaalde het engagement van de regering om langer werken te promoten, maar tegelijkertijd anders werken mogelijk te maken. Hij zal zeker de deelstaten en sociale partners betrekken bij het uitvoeren van deze maatregelen. Wat het tijdskrediet betreft, heeft zijn kabinet reeds de nodige koninklijke besluiten voorbereid. Deze zullen spoedig worden voorgelegd aan het beheerscomité van de RVA.


Katja Gabriëls repliceerde: “Het is duidelijk dat deze regering de combinatie werk en gezin gemakkelijker wil en zal maken. Niet moeilijker zoals de oppositie beweert. Wat het tijdskrediet betreft, zijn we tevreden dat dit regeerakkoord het niet terugschroeft, maar net uitbreidt. Uitbreidt voor de mensen die het écht nodig hebben bij palliatieve zorg; bij zorg voor een ziek of gehandicapt kind; en ja ook voor de mama’s en de papa’s die meer tijd willen maken voor hun kinderen. Het is dan ook aanvaardbaar dat het ongemotiveerd krediet wordt geschrapt om het systeem betaalbaar en rechtvaardig te houden.”

Auteur: Thomas Vanwing (Woordvoerder Open Vld Kamerfractie)


bottom of page