top of page

Wetsvoorstel verblijf niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV)

In de commissie Binnenlandse Zaken werd vandaag een wetsvoorstel - dat mede ingediend werd door Katja - goedgekeurd om de NBMV de mogelijkheid te geven verschillende verblijfsprocedures gelijktijdig te laten lopen. Dit in het kader van een betere bescherming van de NBMV.


In ons land worden jaarlijks 1.500 niet-begeleide jongeren aangetroffen. Ze worden opgevangen in een in een federaal observatie -en oriëntatiecentrum en krijgen een voogd toegewezen die hen begeleidt bij de indiening van een verblijfsprocedure.


In tegenstelling tot meerderjarigen kunnen minderjarigen geen twee procedures tegelijkertijd opstarten. Er bestaat wel een bijzonder beschermd statuut dat de jongeren een tijdelijk verblijfsrecht geeft, maar eens de jongere dit statuut heeft aangevraagd, komt hij niet meer in aanmerking voor een asielprocedure of een subsidiaire bescherming. Ook wanneer een minderjarige vreemdeling eerst asiel of subsidiaire bescherming aanvraagt maar een negatief antwoord krijgt, komt hij nadien dikwijls niet meer in aanmerking om nog een beschermd statuut te krijgen. De beschikbare tijd om zo'n aanvraag nog voor de achttiende verjaardag te behandelen, is dan te kort of verstreken. Zo komt het voor dat jongeren die reeds langere tijd in België verblijven en zich integreren, toch nog worden uitgewezen.


Met dit wetsvoorstel krijgt elke minderjarige toegang tot het bijzonder beschermd statuut en kan de minderjarige tegelijkertijd of op een later ogenblik de asielprocedure opstarten.


Bron: De Standaard

Auteur: Marjan Justaert



bottom of page