top of page

Jambon wil geen militairen in politie-uniform op straat

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil geen militairen in politie-uniform op straat. Politiemensen hebben immers veel meer taken dan de para's die de politie nu bijstaan voor de beveiliging van bepaalde gevoelige plaatsen, argumenteerde hij woensdag in de Kamer. Een permanente mobiele ploeg militairen, al dan niet met eigen uniform, is voor hem wel bespreekbaar.

MR-vicepremier Didier Reynders lanceerde onlangs het voorstel van een driehonderdkoppige mobiele ploeg militairen voor de bescherming van gevoelige plaatsen zoals ambassades, gebouwen en synagogen. Voor coalitiepartners CD&V en Open Vld kan de inzet van militairen echter enkel tijdelijk zijn. N-VA zit op de lijn van Reynders, bevestigde Jambon woensdag opnieuw.

Om het verzet tegen de militairen in het straatbeeld te temperen, had Reynders ook een kledingwissel geopperd. "Wat is het probleem? Het uniform van de para's dat afschrikt? Als het echt dat is, moeten we de soldaten misschien een politie-uniform laten aantrekken", aldus de liberaal.


Maar dat ziet Jambon dus niet zitten. "Daar ben ik absoluut geen voorstander van", antwoordde hij op vragen van Kamerlid Katja Gabriëls (Open Vld). Een permanente mobiele ploeg, al dan niet met aangepast uniform, is voor hem wel bespreekbaar.


Bron: Belga News Agency

Auteur: Seppe Knapen, Kevin Wouters


bottom of page