top of page

Bezoek gesloten centra Steenokkerzeel

Om beter zicht te krijgen op het functioneren van de gesloten centra in ons land bezocht Katja vandaag het transitcentrum Caricole en het repatriëringscentrum 127bis te Steenokkerzeel.


De gesloten centra hebben als opdracht om op een humane wijze op een gesloten plaats de vreemdelingen die er geplaatst worden door een administratieve beslissing vast te houden, in afwachting van ofwel de toelating om het grondgebied binnen te komen ofwel de organisatie van hun terugkeer naar hun land van herkomst of een derde land.


Het centrum Caricole vervangt sinds 2012 het verouderde transitcentrum in Melsbroek en het INAD-centrum op Brussels Airport. Het kreeg de naam Caricole omdat de vorm van het gebouw op een slakkenhuis lijkt. In dit nieuwe centrum verblijven doorgaans twee groepen mensen: asielzoekers die een aanvraag hebben ingediend aan de grens en in de Caricole verblijven tot over hun verzoek beslist is en de zogenaamde INADS (inadmissibles, ontoelaatbaar), die in Zaventem ons land wilden binnenkomen zonder papieren en die geen asiel aanvragen. Zij verbijven in de Caricole in afwachting van hun verwijdering uit ons land.


Het repatriëringscentrum 127bis bevindt zich op amper honderd meter van de Caricole. De meerderheid van de vluchtelingen in 127bis bestaat uit mensen die in de Dublin-procedure zitten. Dat betekent dat zij in afwachting zijn van uitzetting naar het Europese land waar zij het eerst de Schengen-zone binnenkwamen. Een tweede, kleinere, groep mensen in het centrum 127bis zijn de uitgeprocedeerden en degenen die nooit asiel hebben aangevraagd, de 'illegalen'. Tot slot worden ook regelmatig personen net voor ze teruggevlogen worden nog even in het centrum 127bis ondergebracht.


Katja werd in beide centra ontvangen door de directrices Rika en Marijke. Na afloop van de rondleiding sprak Katja haar bewondering uit voor de inzet van de vele personeelsleden die elke dag opnieuw, soms in heel moeilijke omstandigheden, het beste van zichzelf geven om deze mensen een humane behandeling en begeleiding te garanderen. De ploegen van Rika en Marijke leveren goed werk in Steenokkerzeel. Het was een leerrijke dag!


bottom of page