top of page

"Wel degelijk pro-IS incidenten, maar kan niet dat regeringslid een hele bevolkingsgroep stigma

“Kan ik als minister maar handelen als er genoeg pv’s zijn? Gaan we familiaal geweld, racisme of zelfs homofobie maar aanpakken als er pv’s zijn? Nee, ik ga niet wachten tot het processen-verbaal regent.” Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren gezegd in de Kamercommissie. Daar werd hij aan de tand gevoeld over zijn omstreden uitspraak dat “een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen”.


Jambons uitspraak schoot zowel bij de oppositie als bij de meerderheid in het verkeerde keelgat. Gisterennamiddag moest de minister zich in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken komen verantwoorden. “Waar en wanneer hebben die straatfeesten plaatsgevonden?”, wilde Veli Yüksel (CD&V) weten. “Er waren wel degelijk pro-IS-incidenten, maar het kan niet dat een regeringslid een hele bevolkingsgroep stigmatiseert”, stelde Katja Gabriëls (Open Vld).


Semantische discussie


“Het gaat nu al dagen over één woord. Significant betekent volgens mij betekenisvol”, begon Jambon zijn betoog. “Ik heb vandaag geen pv’s bij. Er zijn er wel, maar er zijn er niet veel. Wat had u gedacht? Dat ik hier heel stigmatiserend verschillende feiten ging opnoemen? Stigmatiserender zou het niet kunnen.”


De N-VA-vicepremier ging op zijn elan verder. “Ik ga niet wachten tot het processen-verbaal regent. Er is een dark number van zo’n steunbetuigingen. Er zijn met andere woorden een aantal gevallen die niet officieel geregistreerd zijn. Iedereen weet toch dat ze bij de arrestatie van Salah Abdeslam stenen hebben gegooid. Dat heeft toch iedereen gezien?”


Jambon verwees ook naar enkele onderzoeken die aangeven dat België in de top drie staat van landen waar IS via sociale media het meest gesteund wordt. “Als je alle feiten aaneenschakelt kom ik tot de conclusie: het is een fenomeen”, zei Jambon. “In de plaats van semantische discussies te voeren, zouden we moeten samenwerken aan deze problematiek zodat we binnen twee jaar niet moeten zeggen: hadden we maar... We moeten de harten terugwinnen van jongeren die zich van onze maatschappij aan het afkeren zijn.” Nog dit: het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) is gisteren naar het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia gestapt om klacht in te dienen tegen de minister. Het Collectief vindt dat Jambons uitspraken “islamofoob zijn en aanzetten tot haat”. Eerder deze week had Movement X, Abou Jahjahs organisatie die ijvert voor radicale gelijkwaardigheid, al een klacht tegen de minister ingediend.


bottom of page