top of page

“Politie ontlasten van oneigenlijke taken”


Gezien onder meer de terreurdreiging springen vele agenten van de lokale politiezones hun federale collega’s te hulp. “Bijzondere tijden vragen bijzondere inspanningen. Maar ieder mens en iedere organisatie heeft limieten. Daarom moeten we niet alleen extra agenten aanwerven, maar de politiediensten ook ontlasten van oneigenlijke taken”, aldus Katja Gabriëls in de Kamer.

De terroristische dreiging en de vluchtelingencrisis zijn slechts twee uitdagingen die dezer dagen een verhoogde waakzaamheid en inzet van onze veiligheidsdiensten vragen. “Bijzondere tijden vergen bijzondere inspanningen. Onze agenten van de lokale politie zijn solidair met hun federale collega’s. Allen geven ze het beste van zichzelf. Maar ieder mens, iedere organisatie heeft limieten. Die lijken vandaag bereikt”, zei Gabriëls vanmiddag in de Kamer.


Zo slaakten verschillende lokale politiezones vandaag een noodkreet. In Oost-Vlaanderen moesten er afgelopen maand enkele dagen bepaalde posten van de noodcentrale sluiten wegens personeelstekort. “Dat kan uiteraard niet en brengt de veiligheid in het gedrang.”


Gabriëls stelde dat we structurele oplossingen moeten bieden voor deze situatie. Eén manier is het aanwerven van extra agenten. “Dat is nodig met het zicht op de komende pensioneringsgolf, maar deze oplossing is niet zaligmakend. We moeten ook prioriteiten stellen: welke zijn de kerntaken van onze agenten? Welke oneigenlijke taken kunnen we uitbesteden zodat de politie zich kan focussen op het echte politiewerk?”


Minister Jambon verwees naar de lopende aanwerving van vers bloed. Dit jaar worden er al 1600 agenten aangetrokken, daarna nog 1400. Ook het lopende kerntakendebat en de heroriëntering van voormalige militairen moet extra capaciteit vrijmaken. Tot slot wees hij er op dat vele lokale politiezones relatief klein zijn en dat schaalgrootte ook een deel van de oplossing kan zijn.


Gabriëls: “De politiehervorming van het begin van deze eeuw voorzag een politie op twee niveaus: lokaal en federaal. De federale moet de lokale met gespecialiseerde steun bijstaan. Vandaag is de solidariteit gezien de uitzonderlijke situatie omgekeerd. Maar we moeten er rekening mee houden dat deze situatie misschien lange tijd kan aanhouden. Structurele oplossingen dringen zich dus op.”




bottom of page