top of page

Inwoners mogen voortaan gras maaien op zondag

Inwoners van Berlare en Zele mogen voortaan hun gras ook maaien op zondag. De gemeenteraad van Berlare heeft een aangepast politiereglement voor GAS-boetes goedgekeurd.


Tijdens de laatste gemeenteraad werd het algemeen politiereglement voor GAS-boetes aangepast. Die aanpassingen gelden zowel voor Berlare als voor Zele aangezien de gemeenten samen één politiezone hebben. "De meeste dingen in het reglement zijn erg logische zaken. Eigenlijk is het simpel: overlast wordt bestraft", zegt burgemeester Katje Gabriëls (Open Vld). "Ook werd er een hoofdstuk opgenomen met overtredingen die strafbaar zijn, maar waarvoor het parket meestal niet vervolgt. Op deze manier hebben we als gemeente een stok achter de deur." Voor de verschillende vormen van overlast kunnen Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) worden uitgereikt die oplopen tot 350 euro. Zele en Berlare kozen er bovendien voor om ook minderjarigen van zestien tot achttien jaar te bestraffen met een GAS-boete als dat nodig zou zijn. "Daarvoor stellen we samen met de stad Dendermonde een bemiddelingsambtenaar aan. De gemeente Berlare betaalt daarvoor 500 euro per jaar, maar de voorbije jaren hebben we daar niet zoveel beroep op moeten doen", zegt Gabriëls. De voorbije jaren werden in Berlare vooral GAS-boetes uitgereikt voor loslopende dieren en voor sluikstorten. De wijziging die bij de raadsleden het meeste opviel, was die over het maaien van gras.

Tussen 10 en 16 uur

"Dat mag voortaan ook op zondag. Mensen die een hele week werken, hebben vaak geen andere keuze. Om overlast binnen de perken te houden, kozen we er wel voor om er een tijdslimiet op te zetten. Maaien op zondag mag zolang het tussen 10 en 16 uur is", aldus de burgemeester.



bottom of page