top of page

“Sociale inspectiediensten hervormen voor meer slagkracht”


Open Vld Kamerlid Katja Gabriëls ondervroeg in de Kamer staatssecretaris voor bestrijding van sociale fraude Philippe De Backer over de hervorming van de sociale inspectiediensten. “Bestrijding van sociale dumping en sociale fraude is een prioriteit van deze regering. Daarom is een stroomlijning van de verschillende inspectiediensten noodzakelijk.”


De regering werkt aan een hervorming van de sociale inspectiediensten. In een krantenartikel werd geopperd dat de inspectie zou worden opgedoekt. Katja Gabriëls: “Van opdoeken is helemaal geen sprake, de strijd tegen sociale fraude en dumping is net een belangrijk speerpunt van deze regering en staatssecretaris De Backer.”


Het regeerakkoord is inderdaad duidelijk: “De sociale inspectiediensten zullen voldoende ondersteund worden en zo nodig versterkt worden. (…) De coördinatie tussen de diverse inspectiediensten dient te worden verdergezet en versterkt desgevallend door een integratie van de verschillende diensten.”


“Versterken en integreren dus. Niet opdoeken”, aldus Gabriëls. Zij ondervroeg staatssecretaris De Backer over de stand van zaken van de hervorming. “De hervorming is noodzakelijk omdat de acht verschillende inspectiediensten vandaag te veel naast elkaar werken. Er is te veel versnippering”, meent De Backer. “Daarom zijn we in mei gestart met een traject samen met de bevoegde ministers om de inspectiediensten te hervormen. Daarbij wordt gefocust op een efficiëntere strijd tegen sociale dumping, schijnzelfstandigen en uitkeringsfraude. De hervorming zal zorgen voor meer efficiëntie, minder kosten want minder overlapping en dus meer budgettaire ruimte voor acties op het terrein. Er zal ingezet worden op 4 grote controletaken: arbeid, sociale zekerheid, zelfstandigen en uitkeringen.”


De hervorming leidt allerminst tot een besparing op personeel. “Integendeel, we werven 96 inspecteurs extra aan. Dat is een toename met bijna 10%”, zegt De Backer nog.


Gabriëls besluit dat sociale inspectiediensten ook klantgerichter moeten werken en een partner moeten zijn van ondernemingen om zo tot een betere naleving van de sociale wetgeving te komen. “Dit neemt uiteraard niet weg dat zware sociale fraude door malafide ondernemingen hard moet aangepakt worden.”



bottom of page