top of page

Ronde van Vlaanderen kiest voor Berlare !

Berlare werd met dank aan Fred De Bruyne samen met Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem voor de volgende drie jaar tot "Dorp van de Ronde" verkozen. Ze vormen de nieuwe aanloopstrook naar de Vlaamse Ardennen.


De 101e editie van de Ronde van Vlaanderen gaat op zondag 2 april 2017 van start in Antwerpen, dat de plaats inneemt van Brugge. Een nieuwe startplaats betekent ook een nieuwe aanloopstrook richting de Vlaamse Ardennen. Flanders Classics besloot vast te houden aan het label "Dorp van de Ronde", maar verandert het geweer van schouder en koos de komende drie jaar niet voor 1 maar 7 partnersteden en -gemeenten als ankerpunten van de vernieuwde Ronde. Heel wat steden en gemeenten stelden zich de voorbije maanden kandidaat voor een passage van de Ronde en het statuut "Dorp van de Ronde".


Er waren verschillende opties om vanuit Antwerpen naar de Vlaamse Ardennen te rijden. Er werd uiteindelijk gekozen voor een aanloopstrook door steden en gemeenten die écht koers ademen. Alle "dorpen" hebben een historische link met de Ronde. Van Hamme-Zogge trekt het peloton via het prachtige Donkmeer naar Berlare, waar wielericoon Fred De Bruyne, winnaar in 1957, de evidente link is met de Ronde. Behalve de Ronde van Vlaanderen heeft de wielrenner ook onder meer Milaan-San Remo, twee keer Parijs-Nice en Parijs-Roubaix op zijn rijk palmares staan. Oliver Naesen, man-in-vorm de afgelopen weken, is overigens ook inwoner van Berlare.


"Fantastisch", reageert burgemeester Katja Gabriëls. "Onze gemeente ademt nu eenmaal wielrennen uit. We hebben Oliver Naesen, ex-Belgisch kampioen Preben Van Hecke en zelfs olympisch kampioen Greg Van Avermaet woonde hier even. De gewoonte om in onze gemeente wielerfeestjes te bouwen is er al: zowel tijdens de jaarlijkse Memoriam Fred De Bruyne als tijdens de paasvakantie." De precieze invulling - waar het vipdorp komt en langs welke route de koers juist zal passeren - is nog niet duidelijk. "Nu stellen we een werkgroep samen om het feest te organiseren. Die zal bestaan uit ons Wielercomité, supportersclub Naesen en onze eigen sportraad."



bottom of page