top of page

'Blind criminelen uitzetten niet altijd beste oplossing'


Wanneer een veroordeelde crimineel het land wordt uitgezet, moet die zijn straf uitzitten in zijn thuisland. Dat zegt Open Vld Kamerlid Katja Gabriëls. Onlangs werd een Albanees nog voor zijn veroordeling uitgezet. “Hij is nu op vrije voeten in zijn thuisland en gaat vandaaruit verder met zijn criminele activiteiten. Daar is onze veiligheid niet mee gediend.” Ze pleit voor een betere samenwerking tussen Justitie en de Dienst Vreemdelingenzaken.


Een Albanese crimineel actief in het prostitutiemilieu en drugshandel en veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf werd onlangs door Dienst Vreemdelingenzaken gerepatrieerd naar Albanië na betaling van een borgsom. Daar is hij op vrije voeten en gaat hij rustig verder met zijn criminele activiteiten. Nochtans liep er nog een rechtszaak tegen hem, waarvoor hij nu ook veroordeeld werd. De federale politie plaatste daarop de Albanees op de ‘most-wanted’ opsporingslijst om hem achter Belgische tralies te kunnen plaatsen.


“Een straf en ontluisterend verhaal!”, reageert Kamerlid Katja Gabriëls. “We sturen een zware crimineel terug naar zijn thuisland. Dat is ongetwijfeld goed voor de statistieken. Maar veiliger is onze samenleving er niet op geworden. Want deze man is vrij en gaat gewoon verder met zijn criminele activiteiten. Hoe leg je dit aan zijn slachtoffers uit? Wij zijn voor het repatriëren van criminelen, maar dan moeten ze hun straf wel uitzitten in hun thuisland. Blind terugsturen is niet de oplossing.”


Gabriëls had kritische vragen voor Justitieminister Geens en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken. “Hoe kan het dat iemand wordt uitgewezen wanneer er nog een rechtszaak hangende is? Volgens strafpleiters is dit zelfs schering en inslag en zeker geen uitzondering! Wordt er dan niet gecommuniceerd tussen het gerecht en DVZ?”


Minister Geens antwoordde dat DVZ wel degelijk toegang heeft tot de databank van Justitie en dus op de hoogte moest zijn van de hangende zaak. DVZ is evenwel niet verplicht om een advies over de uitwijzing aan Justitie te vragen omdat het geen terrorismedossier betrof. De beide regeringsleden zullen in overleg treden om de samenwerking tussen Justitie en DVZ te verbeteren.


bottom of page